U Klik I, I Klik U

January 27, 2011

Tolong Cari Masa Untuk Saya

Posted by Ain Rahman at 12:42 AM 0 comments
hey Happy Chines New Year...
yehaaaaaa....cuti!!!!!
Entry kali ni ain nk cter bahawasanya ain terlalu sebok mengalahkan PM Malaysia!!!!
tapi ain boleh cari masa untuk menaip entry ni..hik3..

3,4 hari ni kesihatan membataskan pergerakan ain..
Betul laa kata orang bila kita rasa sakit, baru kita akan terkenangkan masa sihat...
Ain memohon keampunan atas dosa2 ain,,
dengan kehadiran sakit ini dapat ain berfikir dengan matangnya..
siapa bersama kita selama ini...
si Dia yang sedang menunggu ain...hahaha..sayang korg!!!

"tolong cari masa untuk saya"..kata mereka kepada ain...!!



Project EMT!!



Project Digital System Design !!



Assignment Communication!!

mahu menjerit rasanya...!!!!
terlalu banyak yang perlu dilakukan dalam masa 4 bulan...
ke class,test 1&2, Quiz 1,2,3 & 4, lab report, final.....
mampu ke untuk ain lakukan semua ini dalam masa 4 bulan..??

" Menyemai minat dan menghargai nilai ilmu bukan satu perkara yang mudah. Kita terpaksa berdepan dengan pelbagai tanggapan yang ada masanya boleh meruntuh benteng motivasi kita."

"Saya nyata lebih gembira apabila melihat anak didik saya tahu apa itu erti 'survival' dalam kehidupan yang sementara ini!"


"tindakan yang kecik mampu memberi kesan yang sangat besar..."
mampukah kita melakukannya dan mengatasinya???

hanya kemahiran membuat KEPUTUSAN
yang akan menentukan nasib kita??
hanya kepada-Nya tempat ku mengadu...


Ya Allah sesungguhnya aku memohon
kepada-MU seindah-indah persoalan,
sebaik-baik doa,
sebagus-bagus keuntungan,
seindah-indah pekerjaan
dan sebaik-baik pahala,
sebagus-bagus kehidupan
dan sebaik-baik kematian,
Tetapkanlah aku dalam kebenaran
dan beratkanlah timbangan amal baikku,
kukuhkanlah imanku,
tinggikan kedudukanku,
terimahlah solatku
dan ampunilah kesalahanku.
Aku memohon pada-MU kedudukan yang tinggi
di dalam syurga-MU.
Perkenankanlah YA ALLAH.....
Amin

walaupun seminit,,
ianya cukup bermakna bagi ku..

January 20, 2011

Wanita dan Air Mata

Posted by Ain Rahman at 7:54 AM 4 comments

Entry ain kali ni sekadar berkongsi maklumat,,ain pun copy and paste je..heheheh

mungkin entry ni akan terjawab segala persoalan yang bermain di fikiran kaum adam..

kenapa kaum hawa suka mengalirkan air mata nya..

adakah sekadar untuk meminta simpati,,menangih kasih..

atau air mata adalah senjata paling kuat bagi wanita..??

ceeetttt pandai2 je aku ni...

merepek merapu malam2 ni..hik3...

jom kita baca

-

-

-

-

-

-

-

-


Terjadi percakapan antara Allah dan Malaikat-Nya mengenai makhluk ciptaan-Nya Iaitu wanita. Allah memerlukan waktu yang cukup untuk menciptakan wanita...padahal bisa saja Allah menyatakan "Kun, Fayakun"...jadilah, maka jadi....tetapi Allah Maha Bijaksana, memberikan pelajaran dan pengajaran kepada manusia bahwa apapun yang hendak dibuat harus tersedia waktu yang cukup dan perlu proses...

Malaikat menghadap Allah dan bertanya : "Ya Allah, mengapa memerlukan waktu untuk menciptakan wanita ini...?"



Allah menjawab : "Apakah kamu memperhatikan seluruh keistimewaan dan seluruh sifat yang ada pada ciptaan-Ku ini? Ciptaan ini harus memiliki lebih dari 200 organ yang selalu bergerak agar bisa menjalankan semua tugasnya. Ciptaan ini kelak harus mampu melayani suaminya, menjaga harta keluarga dan menjadi ratu dirumah tinggalnya. Ciptaan ini kelak harus mampu membuat enak segala macam makanan yang dihidangkan. Dia harus kuat mengandung anak dan sanggup melahirkan berkali-kali. Dia harus memberikan cinta yang bisa menyembuhkan rasa sakit. Dia harus bisa melakukan segala sesuatu hanya dengan 2 tangannya."


Malaikat terkejut dan berkata : "Hanya dengan 2 tangan, 2 tangan! ini adalah hal yang mustahil..."

Allah terus melanjutkan ciptaan-Nya. lalu kepada malaikat,

Allah berfirman :"Tunggulah sampai besok aku akan menyelesaikan semuanya. Tunggulah sebentar ! Ciptaan ini akan segera selesai. Dia ini akan selalu dekat dengan Aku. Dia bisa menyembuhkan dirinya saat jatuh sakit. Dia bisa bekerja sepanjang hari dan malam..."


Malaikat mendekati wanita yang sudah tercipta dan memegangnya, lalu bertanya kepada Allah : "Ya Allah, Engkau jadikan wanita ini sangat lembut!"

Allah menjawab :"Ya, sesungguhnya dia sangat lembut, tetapi Aku jadikan dia sangat kuat. Kamu tidak bisa menggambarkan sampai dimana kekuatannya, dia mampu menanggung beban dan menahan diri untuk bersabar."


Malaikat bertanya: "Apakah dia bisa berpikir?"

Allah menjawab : "Tidak hanya berpikir, dia pandai mengambil hati dan pandai berbicara, dia bisa berdialog dan juga bisa berdebat."

Malaikat memegang pipi wanita itu dan merasa asing, kemudian bertanya kepada Allah :"Ya Allah mengapa pipinya ranum dan berkilau..?"


Allah menjawab : " Pipi itu bukan semata ranum dan berkilau. Disitu tersimpan air mata, dan disitu terletak banyak beban berat."

malaikat bertanya : "Kenapa mengalirkan air mata?"

Allah menjawab : "Air mata adalah satu-satunya cara melepaskan beban. Mengalirnya air mata adalah cara untukmengungkapkan kesedihan, ketidaksenangan, pengaduan, kekecewaan, cinta, kebencian, kerinduan, kesendirian, kebahagian, dan segala macam rasa yang ada dalam dirinya..."



p/s:::
hargailah wanita disekeling anda..
wanita hiasan dunia yg patut dijaga dan dilindungi..
bukan dijadikan bahan untuk memuaskan nafsu semata-mata....

January 19, 2011

Electrical Best Ke??

Posted by Ain Rahman at 2:58 AM 0 comments

Entry kali ni ain saje nk kongsi citer pasal projek2 electrical ok..
1 sem lg utk buat PSM 1 dan 2...
kwn2 sebuk buat assignment "More Than Moore"
ain sebuk duk tgok tajuk2 projek plak..
semangat gler nk buat PSM ni...!!
HAHAHAAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA....
walaupun assignment mencurah2 ke ladang gandum ni...

selalunya kalau ain nk tgok tajuk2 projek terbaru..
ain akan tgok kt blog otai2 ni..
dan


mostly tajuk2 projek kt blog ni sesuai dgn budak diploma..
bdk degree ni boleh laa ambk idea2 yg ade utk di upgrade kn lg ye x..
kata seorg lecture tu,,
tak KAN budak degree nk buat projek bdk sekolah..
( byk makne tu,,hik3..)


tajuk ya menarik minat ain adalah:-
Kereta Kawalan Suhu,,






ni projek budak diploma,,tp ain minat kt projek ni..
hehe..klu nk th detail bace kt sini ..


mintak tolong sape2 yg ade link lain tentang projek electrical or electronic
share2 laa dgn ain ye..
tQ very much..!!

January 16, 2011

Menang Giveaway dapat Topup RM10

Posted by Ain Rahman at 10:26 PM 2 comments






hehehe..
almadulillah rezeki ain..
baru menjinakkan diri dengan giveaway...
akhirnya terpilih sebagai pemenang giveaway

hahahahahahahaha
ain sgt2 ske,,coz dapat topup RM10...
terima kasih...!!

terima kasih kepada bro osman kerana memilih ain sebagai pemenang nye...
next time buat giveaway lagi ye...
leh ain join lagi..
Thanx a lot bro..!!

January 9, 2011

Sheila Majid

Posted by Ain Rahman at 3:55 AM 2 comments
hai,,,
entry ain kali ni,,nak citer cikit pasal Sheila Majid..serius ain mmg minat gler laa kt dy...
Sheila Majid lahir pada 3 januari 1965 so umur dy sekarang 45 tahun..
berkahwin dengan Hashridz Murshim Hassim (Acis) bekas pemain keyboard kumpulan Gersang pada 3 Jun 2003..setelah dua tahun bercinta...
mempunyai 4 org chaya mata termasuk perkahwinan pertama beliau....

Anatara album beliau adalah::

1. Dimensi Baru (1985)
2. Emosi (1986)
3. Warna (1988)
4. The Best of Sheila Majid VOL 1(1989)
5. Pengemin Muda (1989)
6. Bunyi Gitar (1989)
7. Gerimis Semalam
8. Cinta Kita
9. Legenda (1990)
10. The Best of Sheila Majid VOL 2 (1991)
11. Legenda the Concert (1991)
12. Gemilang Timeless (1993)
13. Wanita (1995)
14. Cinta Jangan Kau pergi (1996)
15. Ratu (1996)
16. Ku Mohon (1999)
17. Sheila Majid 15 (2001)
18. The Best of Sheila Majid Ballada (2002)
19. The Best of (2006)

Antara Lagu yang Paling Ain suke::

Cinata Jangan Kau Pergi



Ku sadari kesalahan ini
Yang membuat segalanya
Gelap jadinya
Oh Kasih ku
Ku harap kau mau
Memaafkan menerima pengakuan ku
Jangan kau diam lagi
Ku tak sanggup menahan
bicaralah kau sayang
Jiwa ini tak tenang
Cinta jangan kau pergi
Tinggalkan diriku sendiri
Cinta jangan kau lari
Apalah arti hidup ini
Tanpa cinta dan kasih sayang




Ku Mohon




Setiap hari ku mohon
Agar Kau sentiasa
Memberiku ketenangan dalam hati... kekuatan
Menempuh segala dugaan yang mencabar ini
Pasti punya ertinya
Engkau beriku harapan
Menjawab segala persoalan
Hadapi semua dengan tenang

Dengan merasa kesyukuran
Ku doa Kau selalu
Mengawasai gerak-geriku
Berkatilah ku penuh rahmat dari Mu

Oh Tuhan terangkan hati dalam sanubariku
Oh Tuhan ku berserah segalanya kepadamu
Agar jiwaku tenang dengan bimbingan Mu selalu

Ada kalanya ku merasa hidup ini seperti kaca
Jikalau tidak bersabar
Hancur berderailah akhirnya
Tabahkanlah hatiku
Melalui semua itu... Ooh...
Kuatkanlah
Cekalkanlah diriku

Curahkanlah nikmat Mu pada hidupku

January 3, 2011

Doctor, Engineer, Pilot.....

Posted by Ain Rahman at 6:59 PM 1 comments
Salam..
entry ain kali ni nak citer pasal class 1st Control System..
lecture kami name dy En.Hafiz..kami ingat serius org nye..
rupa2 nye best gler,,jgn kedekut markah daa laa yee cik...
biase laa class 1st ni memang xbljar lg..lecture pn cm biase laa..bagi nasihat ckit..
dalam kami borak2 tu..cik hafiz ni tye,,bile da abis stdy kami nk keje ape..
sme ade jd Lecture or Engineer...
cik hafiz ckp biase bnde pertama yg nak beli bile dpt keje adalah kete..
terbuka laa topik pasal jumlah pembelanjaan utk sebulan..
list nye adalah seperti ::-

Tol: RM 300
Saving: RM 500
Bil: RM 300
Insuran: RM 500
Kereta: RM 950 (Swif/Inpria ikat 9 tahun ok)
Rumah: RM1500 (RM300k ikat 30 tahun yee)
Isteri: RM 1000
1 Anak: RM800
Emak&Ayah: RM100
Minyak: RM500
Makanan/belanja dapur: RM 1000
PTPTN : RM 150 (yg ni jgn baut2 lupa ye)
Total: RM 8500

so, kata cik hafiz kena la jd
senior engineer yg bergaji antara RM 10k-25k per months




utk wanita plak cari laa bf ke future husband ke seperti:
Doctor
Pilot
Senior Engineer


p/s::
Belajar laa rajin2 utk dpt kn kejer yg bagus..
Dapatkan pointer 3.5 above..




 

Cerita Saya Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez